torsdag 17. juni 2010

Velduftende lavendelI år har jeg satt lavendelfrø..., og drømmen er denne åkeren.... Haha! Må jo stikke finger'n i jorden å innse at en liten pakke neppe blir som dette... Men drømmen er å få oppleve en ekte lavendelåker. Må jo være et fantastisk syn og herlig duft i hele området! Jeg kjøpte lavendelfrø da vi var i Danmark, og denne posen er fordelt mellom kjøkkenhagen på Lindøya, og parsellen utenfor blokka hjemme, og jammen har det ikke begynt å spire alt... Artig når de kommer opp og strekker seg etter sollyset. Håpet er å kunne få høstet litt, slik at man kan tørke og bruke i lavendelposer til julegaver ol.
Man klarer kanskje å få til en kvast som denne til høsten en gang.... *SUKK*

Sammen med frøene i pakken lå det en liten folder med historien og "hemmeligheter" om lavendelen....

Her kommer noen fakta:

Lavandula er det offisielle navnet for lavendel, og det stammer fra det latinske ordet LAVARE som betyr vaske eller bade. Avslappende lavendelbad ble godt likt blant romerne.... Lavendel virker også antiseptisk...

Optimalt skal frøene settes inne i potte i Februar/mars, og settes ut når faren for nattefrost er borte. Med en gang bladene kommer opp av jorden skal du begynne uttynning. Kun den sterkeste planten skal stå igjen. Lavendelplanten vil ha mye sollys, og siden de har røtter som trekker dypt ned kan de gjerne settes på en tørr og veldrenert plass. Lavendel er ingen krevende plante. Den trenger litt vann nå og da, og litt gjødsel en gang i blant.


Med en gang planten blomstrer kan du begynne innhøsting. Som regel er dette i August. Den beste tiden å høste på er i morgentimene når blomsten er tørr. Kutt blomsten med en saks, og smale sammen til en bunt. Heng den opp ned på et tørt og mørkt sted.
Da kan du senere nyte godt av sommerens godlukt. Ekstra artig når du har "produsert" selv :o)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lavendelduft er deilig, å så den selv må jo være ekstra gøy. :)Takk for mange gode tips,neste år har jeg garantert selvsådd lavendel.:)Klem.

Mitt hvite hus sa...

ja en slik åker hadde vært fint...

lavendel er vakkert å se på og deilig duft...

Jeg tok avleggere av min lavendel i fjor,. tre har overlevd... det var moro..

klem O=)

salige lavendel sa...

Jeg elsker Lavendel og har plantet en hel haug her hos meg. Må innrømme at jeg kjøpte ferdige planter da...hadde ikke tålmodighet og heller ikke evner tror jeg til å plante frø. Lykke til med spiringen, håper du får det til og at det blir litt mer enn en liten kvast =)