torsdag 24. mars 2011

Årets viktigste interiørtrender...

Natur, gjenbruk, eksotisk stil og industri er noen av de viktigste interiørtrendene for 2011. Miks dem gjerne og nøl ikke med å bruke farger, mønstre og strukturer. Og du, husk å leke!

Naturen kaller
Naturen har en plass i de fleste hjem. Som materiale er tre organisk og livfullt – og så passer det perfekt til å lage møbler av. Nå banker ekstremvarianten av den naturlige trenden på døra, et resultat av at vi setter fokus på forandringene vi påfører naturen. Produkter er ikke lenger bare inspirert av naturen, men kan gjerne være «ubehandlet». Bordben er skjeve og har barken på. Lampefoten er en gren. Skålen på bordet er satt sammen av upolerte steiner.

Trenden med fuglemønstre på vegger og fuglefigurer i interiøret blir enda sterkere i år.
Stilen kjennetegnes av røffe overflater og ekte materialer. Tre, særlig de lyse slagene, er i vinden både i møbler og i pyntegjenstander.

Fra tapeter og hyller har småfuglene kvitret i noen år allerede. Trenden med fuglemønstre på vegger og fuglefigurer i interiøret blir enda sterkere i år. Men nå vil resten av skogens dyr også inn i varmen. Harer, rever og ugler boltrer seg på møbler, tapeter, puter, sengetøy og oppvaskhåndklær, men det er også plass til elg, rådyr og sau. Ikke overdriv, men bruk dyriske innslag som en naturlig del av miljøet – gjerne med litt humor.

Gjenbruk og Shabby Chic
Gjenbruksbølgen vokser seg enda sterkere. Fra gjenbruksbutikker, loppemarkeder og mormors kjøkken dukker gjenbruk også opp i de etablerte møbelbutikkene, hvor du allerede finner nye møbler laget av gamle plankebiter.

«Går du så langt som til å snekre et møbel selv, har du virkelig forstått hva denne trenden handler om.»
Stilen kjennetegnes av ubehandlet trevirke (husk naturtrenden!), søt romantikk med en frekk vri og nye bruksområder for gamle gjenstander. Med andre ord leve Shabby Chic videre også i år. Bruk spesielle gjenstander og stoffer til å myke opp og gjøre omgivelsene dine unike og spennende. Går du så langt som til å snekre et møbel selv, har du virkelig forstått hva denne trenden handler om.

Fargene i de gamle tingene plukker du opp og bruker videre i stoffer og på vegger. Det er fremdeles trygt å la seg inspirere av tidligere tider, enten du har gode minner om de stormønstrede og romantiske tapetene hos bestemor og bestefar eller først nylig har innsett at de grufulle mønstrene og fargene fra oppveksten faktisk er utrolig stilige.

En nær slektning av gjenbrukstrenden, er «slow design». Ikke et uttrykk eller en stil i seg selv, men en grunnleggende holdning om at høy kvalitet, design og utførelse som varer er å foretrekke framfor samlebåndsprodukter laget for bruk og kast.

Hent verden hjem
Stilen «etnisk chic» henter inspirasjon fra hele verden. Nøkkelordene er etnisk miks og sterke farger. Afrika kommer for fullt med sine farger, men bidrar også med mørkt treverk og skinn. Reiser til Asia og Latin-Amerika er fremdeles perfekte utgangspunkt for å skape en etnisk stil hjemme.

«Afrika kommer for fullt med sine farger, men bidrar også med mørkt treverk og skinn.»
Gjenstandene skal være (eller se ut som de er) håndlagde, men pass på at du ikke trør over grensen til nips. Noen få gjenstander kan være alt som skal til, og de blir ekstra fine dersom du har personlige minner knyttet til dem. Brunt, oransje, svart (særlig som gulvfarge) og beige er farger som er typiske for denne trenden. Men verden kommer i sterke farger, og det kan hjemmet ditt også gjøre. Slipp gjerne løs lekne farger i stoffer, maling eller tapeter.Matt industri skinner igjen
Industrisamfunnet får fornyet status og respekt. Vi hyller det harde arbeidet, jeans og rustikke detaljer. Den stramme stilen, inspirert av mekanikk og industri, gjør seg godt sammen med sterke fargeklatter.

Blanke overflater blir ikke feil, men i år skinner matt som aldri før. Et rått uttrykk, med overflater i grått, beige, oliven, rust og blått – uten skinn – er basisen, også i maling og tapeter. Liver du dette opp med fargesterke detaljer, får du en fin helhet og unngår at hjemmet ditt blir hardt og kaldt. Rødt kommer det bare mer av, det kan bli et friskt og freidig «korrektiv» til matte omgivelser

Tekst og bilder er hentet fra http://www.vg.no/innstikk/interior/2011/02/18/her-er-arets-viktigste-interiørtrender/
Interessant lesning synes jeg :o)

3 kommentarer:

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

Ja..akkurat som jeg har det det:):):)
Kommer innom over helgen...og ordner opp:)
Klemklem

Shabby Charm sa...

God helg vennen :)
KLEM

Shabby Charm sa...

Ps. Håper VELDIG at du kan komme til Kolsås den 6/4. Se invitasjon i bloggen min :)